Tuesday 1 October 2013

MAKANAN TRADISIONAL SABAH....

Assalammualaikum semua..hari ni Mrs Velentine nak memperkenalkan Makanan yang terkenal kat Sabah ni dan merupakan makanan tradisional suku kaum Sabah.Korang tau kan yg Sabah ni mempuyai suku kaum yang pelbagai So makanan pun mesti banyak...hehehehe

Oleh kerana Mrs Velentine mix cina + Bisaya So kita mulakan dlu dengan suku kaum mak sya lah k..Org Bisaya ni kebanyakan menetap di Beaufort..Makanan yg terkenal suku kaum Bisaya ni adalah ambuyat@ sagu & kelupis..

Makanan berikut nya pula mmg terkenal dgn suku kaum Dusun iaitu Tuhau, Inava,jeruk bambangan& basau...Mula2 nda pandai juga makan benda2 ni tp last2 semua ni wajib ada kalau mau makan....



Dan jom tengok makanan yang terkenal juga kat Sabah.kalau pergi Sabah wajib bawa balik n try makan..jom tengok pic kat bawah

Kuih Cincin(PapaR)
AMplang(Tawau)
 

Kuih Penjeram(*Terkeanal kat Kota Belud)
Rumpai laut(*cari kat Pasar Filipin)
  
Kelapa Bakar(Tuaran,)
jagung Bakar (Kota Marudu)

Sayap Ayam(Pasar malam)
RUJUKAN:http://msvelentine.blogspot.com/2012/08/makanan-makanan-terkenal-di-sabah.html

No comments:

Post a Comment